Отворена врата с видима брава

Брави – видове и характеристики

Има два вида ключалки за врати: магнитни брави и брави с железен или пластмасов език. Нека разгледаме всеки тип поотделно.

Брави с железни езици

Бравите с железни езици са конвенционални механични фиксиращи ключалки, когато езикът е направен от метал. Имат дълъг живот на безпроблемно ползване. Недостатъкът им е шумът – звукът, който е наличен при щракване на механизма, както и полукръглата част на ключалката, която е забележима върху рамката на вратата. Този елемент предпазва рамката на вратата от контакт с металния език. Някои купувачи не харесват факта, че е визуално видим.

Брави с пластмасов език

Бравите с пластмасов език са обикновени механични брави, при които езикът на ключалката е изработен от PVC, така че затварянето е възможно най-тихо. Пластмасовото резе на ключалката осигурява на механизма максимална здравина и изключителна безшумност при удряне на ударната плоча. Имат дълъг експлоатационна употреба. Както в случая с железните езици, единственият недостатък е полукръглата част на ключалката, преминаваща през рамката на вратите. Бравите с ключалки са оборудвани с функция за промяна на ориентацията на „езика“ отдясно наляво.

Магнитни брави

Магнитните брави се различават от механичните ключалки по принцип на действие. Тези ключалки изобщо нямат механичен ефект. В магнитните брави има два основни компонента: железен език от едната страна и магнит от другата. В крилото на вратата има железен език, втората част на ключалката с магнит е монтирана в рамката на вратата, затварянето на двете части на ключалката става под въздействието на магнитно поле. Нито един фиксиращ елемент не излиза извън крайната линия на вратата, до напълно затворено положение, елиминирайки необходимостта от традиционен ригел и пружинен език. За да отворите вратата, трябва да приложите механична сила, като натиснете дръжката на вратата и избутате желязото от магнита.

Магнитните брави имат голям недостатък: те са проектирани за по-малко цикли на отваряне и затваряне, отколкото брави с пластмасов език. В резултат на това магнитните брави отказват по-бързо и изискват смяна. Ето поради това, не препоръчваме да инсталирате магнитни брави в помещения с голям трафик. Друг недостатък, който ползвателите изтъкват е отново шумът. Когато вратата се затръшне, бравата издават характерният метален звук на езика, докосващ магнита. Производителите се опитват да минимизират шумовия ефект, използвайки гумирано уплътнение, което е прикрепено към структурата на самия магнит и предотвратява удрянето на железния език директно в него.

Comments for this post are closed.