Метална входна врата

Как да защитим входната врата по време на ремонта?

Монтирането на метални входни врати е класическо решение, което осигурява висока защита на помещението. Стоманеното крило на вратата е в състояние успешно да издържа на значителни и продължителни ударни натоварвания, не се влияе от критично високи и ниски температури, резки температурни спадове и излагане на открит огън. С висококачествената антикорозионна обработка вратата става устойчива на висока влажност.

Видът на вратата може да бъде значително нарушен по време на рутинни ремонти. Без значение колко се внимава, следите от тези дейности, в една или друга степен ще се отразят върху незащитеното крило на вратата. За да се предотврати това е необходимо да се защити външната и вътрешната страна на вратата, нейните панти и брави.

Защо да защитавате входната желязна врата по време на ремонт?

По време на ремонта върху външните повърхности на конструкцията може да попадне боя, работни разтвори и строителен прах. В допълнение, защитно полимерно покритие от метал, структурно декоративни панели, изработени от гипсокартон, MDF, винилов филм, могат да бъдат надраскани чрез преместване на строителни материали, боклук, обемни домакински уреди, мебели.

Силно нежелателно е строителният прах и различни течности да влизат в заключващия механизъм или пантите. Това може да доведе до забележимо влошаване на експлоатационните характеристики на заключващото устройство и да доведе до пълната му повреда. Натрупването на прах в пантите работи като абразив, причинявайки им износване преждевременно.

Опции за защита на входни метални врати по време на ремонт

За защита на входните стоманени врати може да използвате: найлон, плат, картон.

Плътният найлон е доста често срещан, но е далеч от най-добрия вариант за защита на входната желязна вратa. Замазка на под, изравняване на стени и таван с шпакловки на водна основа, тапети – всички тези работи са свързани със значително увеличаване на влажността в помещението. Когато използвате полиетилен за защита, трябва да се има предвид, че високата му херметичност влияе отрицателно на въздушния обмен между затвореното крило на вратата и средата наоколо. В резултат влагата, която попада под покритието, няма да бъде отстранена своевременно от металната повърхност, което може да причини корозионни процеси и появата на гъбични образувания. Отчасти проблемът може да се реши, като се направят дупки за дръжки на вратите и отвори за ключове, което ще подобри обмена на въздух по някакъв начин, но няма да коригира напълно ситуацията. В допълнение, найлонът има много ниска устойчивост на удар и може много лесно да бъде нарязан или разкъсан с нещо твърдо, абсолютно непредпазващо стоманеният лист.

За да осигурите безопасността на входната врата по време на ремонта, можете да използвате кърпа. Предимствата на това решение включват високата паропропускливост на този материал. Използването му елиминира запотяването на металната повърхност при излагане на влажен въздух. Отрицателната точка, както в случая на пластмасовия филм, е ниската механична здравина на тъканта. Дори и малки ударни натоварвания могат да оставят своя отпечатък върху крилото на вратата.

Най-оптималният начин да защитите входната метална врата от възможни повреди по време на ремонта ще бъде залепването ѝ с картон. За да се осигури максимална защита, се препоръчва използването на няколко слоя картон, изрязан с размера на крилото и се фиксира със скоч лента. Картонът ще предпази вратата от механични влияния и ще я предпази от запотяване, което е от основно значение за крилата на вратите, покрити с фурнир или масивна дървесина.

При извършване на ремонти трябва внимателно да се обърне внимание на безопасността на дръжките на вратите, понеже и те могат да се повредят и ще трябва да бъдат заменени. За да ги защитите, използвайте кърпа. Помислете за всички аксесоари при вратите, за да избегнете наслояването на мръсотия по тях, която би ги направила неефективни.

Какво да направите, ако вратата е била повредена по време на ремонта

Характерът на ремонта на входната врата ще зависи пряко от вида на получените щети. Ако ключалката е значително запушена, може да се наложи да я демонтирате и почистите или напълно да я замените. Пантите на вратите се почистват от замърсявания и се смазват. В случай на нарушаване целостта на боята трябва да заличите пораженията или изцяло да боядисате.

Поставянето на защита върху входната желязна врата е евтина и ефективна мярка, която може да гарантира пълна безопасност на крилото на вратата по време на ремонтните работи. В същото време цената на защитните материали ще бъде несравнимо по-малка от разходите, насочени към премахване на причинените щети. Можете сами да защитите входната врата за времето на ремонта без почти никакви усилия.

Comments for this post are closed.