Жилищни блокове

Подмяна на интериорни врати в панелни жилища

Доста голям процент от жилищата в момента, особено в по-големите градове, са панелните жилища или разговорно познати като „панелки”. Изработени са под определен стандарт от преди 50-60 години. Първите такива сгради са построени в края на 50-те години, в квартал в София. Строителството стартира по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството от стандартни стоманобетонни елементи (панели).

Какви са особеностите в панелните жилища?

Касите на вратите при тях са „изляти“, върху панела и от там идва наименованието им „лята метална каса”. Върху нея обикновено са заварени панти, на които да може да се постави крило. Ако някой от Вас вече се е сблъсквал с подмяната на врати на такова жилище определено знае, че не е много лесна задача. Стандартите на вратите днес, определено са доста по-различни, от това което се е произвеждало тогава, както и факта, че има доста голяма денивелация (кривини) при изливането на панелите, още при построяването на жилищата. За тези, които още не са се сблъсквали с този проблем сме приготвили тази статия, за да ги успокоим, че все пак има решение.

Как да подходите при наличието на лята метална каса?

Схема на каса панел
схема на каса панел

Наложено е мнението, че за да се подмени интериорната врата, трябва да се демонтира лятата метална каса, което е доста шумен и мръсен процес. Това твърдение е логично, но донякъде. Разбира се, демонтажът винаги е съпътстван от много довършителни работи, като измазване, шпакловане на стени, понякога е възможно и подовата настилка да се нарани. За тях имаме много хубава новина, а именно в момента на пазара се предлагат нови специални каси. Те обличат изцяло лятата метална каса и благодарение на характеристиките им, стесняват отвора само с 3 до 4 см. Имат голямо разнообразие от големини и форми на первазите (обли, прави, релефни), което придава един много приятен завършек на всички врати. Предлагането покрива голямо разнообразие от цветове и облицовки. Хубавото след монтирането на такива врати е, че няма нужда от никаква допълнителни разходи за измазване и пребоядисване на стени от Ваша страна.

Всеки един добър производител/вносител на врати предлага такива каси, така че когато Ви се наложи закупуването и монтирането на такива врати, веднага потърсете специалисти в областта, за да Ви дадат най-добрия съвет. Към тях вече има и страхотен избор на крила – съвсем изчистени модели, такива със стъкло или с фрезовка. Наред с тях би било полезно да се запознаете с всички детайли, влизащи в състава на интериорните врати. Подмяната на вратите определено ще подейства освежително на дома Ви и ще го промени, правейки го модерен!

Comments for this post are closed.