Бяла интериорна врата

„Състав” на интериорните врати

В живота ни в момента има прекалено много вещи, както за дома, така и за работата ни и много често ние не си даваме сметка какво всъщност представляват те в детайли. Много хора, които не са се сблъсквали с покупка, продажба, производство, подмяна или монтаж на интериорни врати, ще останат изненадани, от колко много „неща” се нуждае една врата, за да извършва дейността си на функционално. В тази статия ще Ви запознаем със съставните елементи на една интериорна врата.

 

Крило

1. Крило – това е движещата/отваряемата част на всяка интериорна врата. То може да бъде с различен цвят, пълнеж, размер, дебелина, материал, от които е изработено. Определено за по-добро качество е хубаво е да наблегнете на по-траен и устойчив материал – като масив, HDF плоскост и т.н. Трябва да се информирате и за пълнежа/изолацията му – има такива, които нямат никакъв пълнеж – трябва да ги избягвате.

Схема на двукрила врата

Каса

2. Каса – това е частта от вратата, на която се поставя самото крило. При нея също има няколко специфики:

  • вид дизайн –  права или обла,  което по-никакъв начин не променя характеристиките на една врата, а е чисто дизайнерско решение и дали ще отива на Вашия стил;
  • характеристики – касите могат да бъдат 3 вида – „щок” – която е с первази само от едната страна, каса с первази от двете страни и каса „панел” – предназначена за панелни жилища с един стационарен и 1 регулируем перваз.

3. Брава – тук може да има:

  • стандартна;
  • секретна;
  • за WC.

Според това, дали искате да се отключва и заключва с един и същи ключ или дали предпочитате да се заключва само отвън, но да има така нареченият „родителски контрол”.

Дръжки за врати

Дръжка

4. Дръжка – при интериорните врати дръжката е чисто дизайнерско или практично решение. Невинаги дръжката, която визуално Ви харесва е много практична. Ако избере модел с фурнир, който е от по-светлата гама и имате деца, които непрекъснато пипат навсякъде, рискувате те да се захабят много бързо. Но това не е някакъв скъп аксесоар – той може да се подмени след определено време.

Панти

5. Панти – те могат да бъдат или скрити тип, или осови, които се виждат.

Патрон

6. Патрон – да няма такъв, както е при стандартните брави или да има секретен, който Ви дава по-голяма сигурност – само и единствено с 1 ключ може да се отваря тази врата.

Уширение

7. Уширение – този артикул се ползва вразминаванията се коригират.

Перваз

Первази

8. Первази – това са декоративни профили на вратата за окрайчване – това се ползва, когато первазите не могат да покрият изцяло отвора Ви или имате голяма денивелация и на места первазите не могат да легнат изцяло и се получават фуги.

Уплътнение

9. Уплътнение – макар много често да не сте се замисляли този артикул е много важен. Благодарение на него вятър и миризми не могат да влизат в помещението Ви, както и то омекотява затварянето на вратата.

След като се запознахте с всички необходими основни понятия, остава едно – доверете се на професионалистите в избора на врати. С тях пътят от поръчката до монтажа ще е лесен и лишен от проблеми.

 

Comments for this post are closed.