„Състав” на интериорните врати

В живота ни в момента има прекалено много вещи както за дома, така и за работата ни и много често ние не си даваме сметка какво всъщност представляват те в детайли. Много хора, които не са се сблъсквали с покупка, продажба, производство, подмяна или монтаж на интериорни врати, ще останат изненадани от колко много „неща” се нуждае една врата, за да извършва дейността си на „врата”. В тази статия ще Ви запознаем със съставните елементи на една интериорна врата.

 

Крило

1.Крило – това е движещата/отваряемата част на всяка интериорна врата. То може да бъде с различен цвят, пълнеж, размер, дебелина, материал, от които е изработено. Определено за по-добро качество е хубаво е да наблегнете на по-траен и устойчив материал – като масив, HDF плоскост и т.н. Трябва да се информирате и за пълнежа/изолацията му – има такива, които нямат никакъв пълнеж – трябва да ги избягвате.

Каса

2.Каса – това е частта от вратата, на която се поставя самото крило. При нея също има няколко специфики –
– дизайн – може да бъде или права, или обла – което по-никакъв начин не променя характеристиките на една врата, а е чисто дизайнерско решение – дали ще отива на Вашият стил.
– характеристики – касите могат да бъдат 3 вида – „щок” – която е с первази само от едната страна; каса с первази от двете страни и каса „панел” – предназначена за панелни жилища с един стационарен и 1 регулируем перваз.

Брава

3.Брава – тук може да има – стандартна, секретна или WC – според това дали искате да се отключва и заключва с един и същи ключ или дали искате да се заключва само отвън, но да има така нареченият „родителски контрол”

Дръжка

4.Дръжка – при интериорните врати дръжката е чисто дизайнерско или практично решение – не винаги дръжката, която визуално Ви харесва е много практична – ако избере модел с фурнир, който е от по-светлата гама и имате децата, които непрекъснато пипат навсякъде рискувате те да се захабят много бързо. Но това не е някакъв скъп аксесоар – той може да се подмени след определено време.

Панти

5.Панти – те могат да бъдат или скрити тип, или осови, които се виждат.

Патрон

6.Патрон – или да няма такъв както е при стандартните брави или да имаме секретен, който Ви дава по-голяма сигурност – само и единствено с 1 ключ може да се отваря тази врата.

Уширение

7.Уширение – този артикул се ползва в два случая. Или когато зидът Ви е прекалено голям и една каса не може да го покрие, или когато имате голяма разлика в размерите на зидовете на един отвор – с помощта му това да се коригира.

Первази

8.Первази – това са декоративни профили на вратата за окрайчване – това се ползва, когато первазите не могат да покрият изцяло отвора Ви или имате голяма денивелация и на места первазите не могат да легнат изцяло и се получават фуги.

Уплътнение

9.Уплътнение – макар много често да не сте се замисляли този артикул е много важен – благодаря на него вятър и миризми не могат да влизат в помещението Ви, както и омекотява затварянето на вратата.

Comments for this post are closed.